Lato nieubłaganie dobiega końca, nadchodzi czas pięknej, złotej jesieni. 22 września przypada początek jesieni astronomicznej. Ta pora roku, to nie tylko spadające czerwone liście i ciepłe jesienne słońce. To również czas zbiorów sezonowych warzyw i owoców. Czy pyszności z naszego domowego ogródka, działki czy pobliskiego sadu mogą spowolnić proces starzenia się? Okazuje się że jak najbardziej!
Jesienne warzywa i owoce które wpływają na Twoją urodę:
Śliwki
Śliwki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają bardzo dużą ilość antyoksydantów (flawonoidy, taniny, hesperydyny), dzięki czemu wykazują właściwości spowalniające proces starzenia się skóry. Śliwki szczególnie polecane są osobom, które zmagają się z cerą naczynkową oraz tym, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Owoce te usprawniają pracę jelit i pomagają w oczyszczaniu organizmu.
Składniki odżywcze i witaminy zawarte w śliwkach: żelazo, potas, fosfor, magnez, witaminy A, B6, C, E i K.
Brokuły
Dzięki dużej zawartości błonnika, brokuły to jedne z naszych najlepszych przyjaciół podczas diety. Dzięki nim zapewniamy sobie uczucie sytości. Oprócz tego, brokuły znacznie wzmacniają włosy i paznokcie. Dzięki dużej ilości antyoksydantów wykazują działanie antynowotworowe oraz spowalniają proces starzenia się skóry.
Składniki odżywcze i witaminy zawarte w brokułach: mangan, potas, żelazo, fosfor, siarka, magnez, niacyna, kwas foliowy, witaminy A, B1, B2, B6, C, K.
Papryka
Niezależnie od koloru, papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. W niektórych odmianach znajduje się jej ponad 140 mg! Dzięki temu, papryka pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, niweluje drobne zmarszczki i poprawia napięcie skóry. Oprócz tego, papryka dba o nasz wzrok i poprawia nastrój.
Składniki odżywcze i witaminy zawarte w papryce: magnez, żelazo, wapń, potas, kwas foliowy, witaminy B, C, E.
Dynia
Dynia znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest ona bogatym źródłem m. in. beta – karotenu, który zwalcza wolne rodniki, tym samym wykazując właściwości odmładzające. Dynia świetnie sprawdzi się w przypadku osób zmagających się ze stanami zapalnymi skóry.
Składniki odżywcze i witaminy zawarte w dyni: cynk, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminy A, B, C, D, E, PP.
Żurawina
Wszyscy cenimy żurawinę za jej właściwości lecznicze – zwłaszcza jeśli chodzi o problemy z pęcherzem. Okazuje się jednak, że żurawina pomaga w zachowaniu pięknego wyglądu na dłużej. Wszystko za sprawą zawartych w niej przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Oprócz tego, żurawina odżywia, oczyszcza i nawilża skórę. Zalecana jest dla osób, które zmagają się ze zmarszczkami, trądzikiem i cellulitem.
Składniki odżywcze i witaminy zawarte w żurawinie: wapń, fosfor, jod, magnez, żelazo, witaminy A, B, C.
Morele
Morele zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu działają antynowotworowo i hamują proces starzenia się skóry, przy okazji nadając naszej cerze młodzieńczego blasku. Dodatkowo odkwaszają organizm, dbają o pracę naszych nerek, oczu i prawidłowe ciśnienie krwi.
Składniki odżywcze i witaminy zawarte w morelach: beta – karoten, fosfor, magnez, bor, jod, mangan, wapń, witaminy B, C, E, PP.
Jagody
Jagody znane są ze swoich właściwości nawilżających i wygładzających. Jest to prawdziwy numer jeden jeśli chodzi o ilość przeciwutleniaczy – żaden inny owoc nie zawiera ich aż tak dużo! Wykazują działanie odmładzające, spłycają zmarszczki i ujędrniają skórę. Polecane są szczególnie osobom walczącym z trądzikiem i pajączkami.
Składniki odżywcze i witaminy zawarte w jagodach: mangan, fosfor, potas, cynk, żelazo, wapń, witaminy A, ,B, C, PP.
To tylko niektóre przykłady jesiennych warzyw i owoców, które zbieramy mniej więcej od września. Tak więc zanim przystąpimy do robienia przetworów i innych pyszności, pierw zapoznajmy się z właściwościami odżywczymi naszych roślin. Kto wie, może stworzenie własnego eliksiru odmładzającego jest prostsze niż nam się wydaje?